Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.

 

 
 

          Ο τέως Δασάρχης Πεντέλης κ. Αναστάσιος Καζάσης με την υπ αριθμ. πρωτ. 6057/25-6-2003 πράξη χαρακτήρισε έκταση συνολικού εμβαδού 8.852,921 στρεμμάτων, εντός των ορίων του αγροκτήματος Βραυρώνος ΄΄ΜΑΡΚΟ΄΄ ως δάσος ή δασική έκταση. Η παραπάνω πράξη χαρακτηρισμού κοινοποιήθηκε την 21-07-2003 στον δήμο Μαρκοπούλου Αττικής και όχι στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έλαβαν γνώση τυχαία από τον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου Μαρκοπούλου υποχρεούμενοι να καταθέσουν αντιρρήσεις κατά της προαναφερόμενης πράξεως στην μη ανατρεπτική προθεσμία των δύο μηνών από της κοινοποιήσεως.

          Πολλοί από τους ιδιοκτήτες βέβαια προσέβαλαν εκπρόθεσμα την πράξη χαρακτηρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για το λόγο ότι αυτή κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Δήμο κατά τους θερινούς μήνες που όλοι απουσίαζαν για διακοπές. Άλλοι ιδιοκτήτες τον Φεβρουάριο του 2004 όταν απευθύνθηκαν στον Δήμο Μαρκοπούλου για να καταθέσουν δικαιολογητικά για την ηλεκτροδότηση των κατοικιών τους, ενημερώθηκαν ότι οι ιδιοκτησίες τους βρίσκονται σε δασική έκταση. Ποια όμως είναι η έκταση την οποία το Δασαρχείο Πεντέλης χαρακτηρίζει δάσος;

          Το έτος 1924 πωλήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό ΄΄ΜΑΡΚΟ΄΄ Μαρκοπούλου το ΄΄Αγρόκτημα Βραυρώνος΄΄ συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων, προς αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και από τότε ολόκληρη η έκταση χαρακτηρίζεται από το Νόμο αγροτική, αλλά και κάποια μεμονωμένα τμήματα που είχαν δασικό χαρακτήρα τον απέβαλαν από της παραπάνω μεταβίβασης. Στην συνέχεια οι κλήροι που είχαν λάβει ΄΄οι ακτήμονες κληρούχοι΄΄ μεταβιβάσθηκαν στους κληρονόμους τους ή σε τρίτους και σήμερα η έκταση αυτή παρουσιάζει αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, εντός αυτής υπάρχουν κατοικίες οι οποίες έχουν ανεγερθεί πριν από 30-40 χρόνια με νόμιμες οικοδομικές άδειες του Πολεοδομικού Γραφείου Αθηνών ή έχουν νομιμοποιηθεί και υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι έχουν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν Οικισμό, όπως ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ ο οποίος υφίσταται ως αναγνωρισμένο σωματείο από το 1975.

          Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είναι όμηροι των διαθέσεων του Δασάρχου Πεντέλης, αφού εντελώς παράνομα και αυθαίρετα χαρακτηρίζει 8.852,921 στρέμματα γης, δασική έκταση. Οι χαρακτηρισμοί βέβαια ΄΄παράνομα και αυθαίρετα΄΄ δεν είναι υπερβολικοί, αν ληφθεί υπ όψη ότι με τον Ν. 3147/2003 (ΦΕΚ 135/5-6-2003) ρυθμίστηκαν πολλά εποικιστικά ζητήματα της περιφέρειας Αττικής και μεταξύ των άλλων και οι εκκρεμότητες που αφορούσαν το Αγρόκτημα ΄΄Βραυρώνος΄΄ όπου στο άρθρο 11 παρ. 5 αναφέρεται ότι μεταξύ των άλλων εκτάσεων και στο Αγρόκτημα Βραυρώνος ΄΄ . το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας΄΄.  

Παρ όλα αυτά το Δασαρχείο Πεντέλης 20 ημέρες μετά την δημοσίευση του Ν. 3147/5-6-2003 εξέδωσε την υπ αριθμ. 6057/25-6-2003 πράξη χαρακτηρισμού και παρ όλες τις διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων και τις οχλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας ουδείς ασχολήθηκε με το ζήτημα και οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών κατά της εν λόγω πράξης χαρακτηρισμού εκκρεμούν προς συζήτηση ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Ανατολικής Αττικής από τον Σεπτέμβριο 2003.

          Όλοι οι αρμόδιοι ΄΄κωφεύουν΄΄ και όπως συμβαίνει πάντα οι πολίτες υπομένουν τις συνέπειες της αναλγησίας και της απραξίας τους στερούμενοι βασικά κοινωνικά αγαθά όπως την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την ελεύθερη διάθεση των ιδιοκτησιών τους.

          Ο λόγος που επανέρχομαι σ αυτό το σοβαρό θέμα που απασχολεί πολλούς κατοίκους της περιοχής μας είναι ότι το Δασαρχείο Πεντέλης έχει κοινοποιήσει στους ιδιοκτήτες πράξεις και αποφάσεις κατεδάφισης των κτισμάτων, αν και δεν έχουν συζητηθεί οι αντιρρήσεις τους κατά της προαναφερόμενης πράξης χαρακτηρισμού και επομένως δεν έχει κριθεί ακόμη ο ΄΄δασικός΄΄  χαρακτήρας της έκτασης.  

          Το επόμενο βήμα του Δασαρχείου Πεντέλης, ενδεχομένως, είναι κοινοποίηση πράξεων επιβολής προστίμου με σημαντικά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες !!! 

                                                          ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΜΠΕΖΗ